Guide: Alt vi skulle ønske nybegynnere visste før de startet å handle

Guider om vedlikehold/oppgradering av airsoftvåpen, modding av utstyr og guider for impressions.
Guider må godkjennes på forhånd. Kontakt en administrator om du ønsker å bidra.
Svar
Brukeravatar
Administrator

AdakaR - OP
Registrert: oktober 2017
Sted: Oslo
Spilt siden: 2005
Alder: 34

#1

2. juni 2018 kl. 22.17

Intro:
Denne guiden handler om alle fellene vi ser nye spillere går i gang på gang, som gjør vondt i sjela til veteraner og vondt i lommeboka til nye spillere.
Det vil være rotete og kanskje litt aggresivt skrevet, men det er skrevet med kjærlighet, målet er at du som ny spiller skal slippe å måtte kjøpe 3 rifler før du har noe som fungerer og har 3 dårlige vester du ikke får solgt, som du har brukt mye penger på å handle i Norge.

Unngå alle klubber som ikke har strenge sikkerhetsregler på briller, du ønsker ikke være ansvarlig for at du eller noen andre mister synet. EN 166 eller ANSI Z87.1 er laveste akseptable.

IKKE KJØP VÅPEN/UTSTYR FØR DU HAR TESTET AIRSOFT!
Noen vil alltid låne deg utstyr, sjansen for at du finner på å kjøpe det du faktisk ønsker du hadde kjøpt om 6mnd når du ikke har testet airsoft enda er lav.
Om det så er ergonomi, at du vil spille med andre som har et spesifikt kit eller på samme side som de fra klubben din. Det er mange hensyn som er åpenbare etter 2-3 spill som det absolutt er verdt ta med seg. De fleste våpen og kit er i prestasjon omtrent like bra, at en ekte hk417 er kul betyr ikke at du vil ha en for airsoft nødvendigvis.

Kjøp myggspray!


Kategoriene

Hvor bør du handle
Moms
Våpen
[*] AEG
[*] AEG - NGRS
[*] AEG DMR
[*] Bolt Action
[*] HPA
[*] GBBR
[*] GBB (Pistoler)
Utstyr
[*] Briller
[*] Kit
[*] Radio
[*] Kuler/gass
[*] Klær og uniformer
[*] Vester, rustning og annet
[*] Sko
[*] Hansker
Kithorer og ting du bør vite om dem


Hvor bør du handle:
På generel basis bør du ikke handle airsoft ting fra Norge, unntaket er kuler/gass/batterier/ladere/briller.
Eneste butikk jeg kan gå god for i Norge er airsoftboden. Og selv da, kjøp våpen og utstyr fra utlandet.

Grunnen er at produktet du kjøper i Norge har gått igjennom 1-2 distribusjonsledd ekstra som skal tjene penger på deg, samt de fleste norske butikker fører produkter som normalt sett er sub-par, men til en premium pris. For samme pris som en ok/litt dritt rifle i Norge får du en strålende rifle fra Hong Kong.


Våpen og deler:
Echigoya-Guns.com - Japansk forhandler av våpen og tilbehør fra Tokyo Marui
eHobby Asia.com - Hong Kong-basert forhandler av det aller meste innenfor airsoftvåpen og tilbehør
WGC Shop.com - Hong Kong-basert forhandler av det aller meste innenfor airsoftvåpen og tilbehør
Impulse 101.jp - Japansk forhandler av airsoftvåpen og tilbehør
Shooter Combat Gear.com - Hong Kong-basert forhandler av airsoftvåpen og tilbehør
Ebay Banned Airsoft.com - Hong Kong-basert forhandler av airsofttilbehør
J. K. Army.com - Hong Kong-basert forhandler av airsoftvåpen og tilbehør
WGC - Hong Kong-basert forhandler av airsoftvåpen og tilbehør
Rainbow8 - Hong Kong-basert forhandler av airsoftvåpen og tilbehør
Redwolf - Hong Kong-basert forhandler av airsoftvåpen og tilbehør


Taktisk utstyr:
NorseGear.no - Norsk forhandler av ekte militært utstyr
Lynx Tactical.no - Norsk forhandler av ekte militært utstyr
2 Alfa.no - Norsk forhandler av ekte våpentilbehør
Army Gear.no - Norsk forhandler av ekte militært utstyr
SKD Tactical.com - Amerikansk forhandler av ekte militært utstyr
OP Tactical.com - Amerikansk forhandler av ekte militært utstyr
Alpha Omega Tactical - Amerikansk forhandler av ekte militært utstyr og bekledning
Grey shop - Russisk forhandler av ekte militært utstyr og bekledning (Kupong kode NP10 for 10% avslag.)Moms
Det er 25% moms på alt av airsoft ting og 10% ekstra toll på klær.
Dette betaler du også om du handler i Norge, men det er da bakt inn i prisen. Urovekkende mange nye spillere tror du "slipper" moms om du handler i Norge, men dette er ikke tilfellet.
Det er moms på frakten også.

Om du sliter med å forstå konseptet:
(Pris fra utlandet + frakt) * 1,25 + 100 = Omtrent det du vil ende opp med å faktisk betale for varen din. De 100,- er fortollningsgebyr som mange blir overasket over at er en ting.


Våpen:

Disclaimer:
Samme våpen blir ofte solgt under forskjellige navn, slik som eliteforce og umarex lager ikke sine egne våpen. Handler du fra hong kong slipper du betale ekstra for at noen har printet ut en ny boks med nytt navn.

AEG:
Ditt første våpen bør alltid være en AEG, altså en elektrisk rifle, gjerne under 300fps slik at den kan benyttes inne også.
Grunnen for dette er at 90% av tiden er en helt vanlig AEG det beste valget og det er et våpen uten nevneverdige ulemper, hvorpå alle andre våpen normalt sett har en eller to alvorlige negative sider.

Anbefalte gode merker i synkende orden:
Tokyo Marui ("beste" riflene)
VFC (veldig bra, spesielt på utsiden)
LCT
G&G
G&P
Cyma AK serien

AEG - NGRS
Tokyo Marui har en serie våpen kalt "Next Generation Recoil Shock", dette er da en vanlig AEG som gir litt rekylfølelse. De er hakket morsommere enn en vanlig AEG uten de negative sidene gassvåpen har. De slutter å skyte når magasinet er tomt også.

AEG - DMR
En DMR er en rifle med noe høyere FPS, normalt lengre og tyngre, med mer zoom på siktet. Et fantastisk tilskudd i et lag, helt grusomt om du spiller mot dyktige folk og du er alene. Med 450fps og en 20m sikkerhetsavstand burde du ha hjelp for å holde folk på avstand. Dersom du alt har en vanlig AEG kan dette være en morsom ting å forsøke, men vær klar over handicapet med 20m sikkerhetsavstand.

HPA
HPA er rifler drevet av trykkluft fra en ekstern kilde. Disse er normalt dyre, ofte fantastiske men ikke uten sine negative sider. Hovedsaklig pris, fikling og en lufttank på ryggen.
En god HPA rifle kan være utrolig bra, morsom og pålitelig. Prøv en før du evt vurderer det seriøst, antall brukte HPA rifler på finn forteller en historie.

GBB
Dette er en gassdrevet pistol, gassen lagres i magasinet. De er morsomme og notorisk litt dritt. Normalt sett bare nyttig for innendørs bruk eller for personer som bærer våpen med sikkerhetsavstand. Morsomme ting, og en del relativt rimelige alternativer som er ganske ok. Burde ikke være første våpen, da en vanlig AEG er langt bedre i nesten alle situasjoner. De fleste GBBer er enten særs dårlige eller ganske dårlige. For praktisk bruk kan du aldri gå feil med Marui, KSC og WE anbefales også.

GBBR
Dette er en rifle drevet av gass lagret i magasinet. De har normalt gode avtrekkere, morsom rekyl, men er knotete. For de fleste vil du stille svakere med en GBBR enn en AEG.
Har du tilgang til mye CQB kan det være en god andre rifle å kjøpe, da de lager litt lyd, har rask respons på avtrekk og på generel basis bare er morro. De er mindre pålitelige og nøyaktige enn en snitt AEG.

Bolt Action
Dette er normalt en 550fps rifle med 30m sikkerhetsavstand, dette kan være drevet av fjær eller gass, du kan også ha disse på lavere FPS klasser, men du vil da stille veldig svakt veldig raskt. I motsettning til en standard AEG vil en bolt action rifle normalt sett være et dårlig valg. Det er en rolle mange nye tror er morsom og ender opp med å handle feil. Typisk et våpen som ikke bør være blant de første 2 du kjøper. En god bolt action rifle krever mye fikling og kjærlighet, men for rett person kan det være fantstisk moro. Bare ikke kjøp det som første våpen.


Utstyr:

Briller
Når det kommer til briller er prioriteringsrekkefølge:
ANSI Z87.1 eller EN 166 godkjent glass.
Passform - Forsøk å få en ladestav inn i øyet med brillene på, om du er i nærheten er det feil briller for deg.
Estetikk.

Nettingbriller burde vært ulovlig å selge da det er farlig, støv/fallskjermbriller er ikke beskyttelsesbriller.


Kit
Kit er normalt sett sammensettningen av alt; våpen, uniform, vest og hodeplagg.
Det er ikke anbefalt at du starter med å bygge et kult kit, men at du bare blir med på noen spill, får litt erfaring og noen venner du liker spille med.
Når du får litt erfaring med hva du liker og skal starte å handle kit vil du fort møte problemstilingen dyrt vs billig.

Det er verdt å vite at du kan få masse kule kit uten å bruke mye penger, du kan få utrolig duste kit som er utrolig dyre også. Det kanskje mest uheldige mange nye spillere gjør er å kjøpe utrolig duste, utrolig dyre kit som er i lav kvalitet og går istykker raskt.

Lag en plan om hva du ønsker å oppnå og handle målrettet deretter, spar penger om du må, spill i halvferdig kit om du må. I starten - bare bruk turutstyr om du må. Ingen bryr seg om dit kit i nærheten av så mye du tror, med mindre det er vanskelig å identifisere hvilken side du spiller på.
Ikke bland rare kammuflasjer og lag forvirrede kit.

Skal du ha armor, dobbeltsjekk at størrelsene faktisk gir mening, de fleste måler størrelser basert på størrelsen til de skuddsikre platene og hva de skal beskytte, så er du egentlig en medium fyr som har spist for mye kake er fremdeles en medium plate carrier og SAPI-plater riktig, selv om du er formet som en badeball.

Radio
Radio er en veldig undervurdert bit av utstyret dersom du har et matchende headset eller firstmike koblet til. Kina headsets er kjent for å feile ofte, det er bedre å spare litt lenger enn å ha 15 z-tac headsets som alle er defekte.

Siden vi bor i Norge er det verdt å vurdere vanntettheten av radioen og eventuelt putte denne i en brødpose skulle du ikke stole på radioen.

Av 446 radioer anbefales Baofeng uv5r i billigsegmentet, en absurd bra radio for prisen, vesentlig bedre enn Puxxing til samme pris. Skal du ha ekte headsets/push to talk vil du trenge en adapter på disse.
Skal du litt opp i pris er TCA sin mbitr vanntett og kan benytte ekte ptt og headset.

Kuler/gass
Tyngre kuler har potensielt sett bedre nøyaktighet, lettere kuler når målet raskere. Her gjelder det finne en balanse du personlig foretrekker. Dette avhenger også av våpen og hopup. Ikke alle våpen kan løfte tyngre kuler.
Kjøp en liten samling forskjellig vekt og se hva du foretrekker.
Normal range på en AEG opp til 350fps er 0.20 til 0.28.

Om du ikke har justerbar FPS på et gassvåpen må du velge gass utifra FPS den gir og temperatur ute. Standard greengass fungerer for de fleste, sjekk manualen for ditt spesifikke våpen.

Klær og uniformer
Unngå kinakopier til den grad mulig, det finnes dog noen få unntak, så om du ser på kinakopier gjør omtrent tre ganger så mye research som du normalt ville gjort.
Forskjellen på ekte og replica utstyr er normalt sett at replica utstyr lever 6mnd med airsoft og ekte utstyr varer så lenge at du blir lei av kitet før du klarer å slite det ut.

Vester, armor og annet
Vær ærlig med deg selv om hva du trenger å bære og velg deretter. Sørg for at du får med deg nok magasiner og vann, samt har mulighet til å få med deg litt snacks. Alt etter det behovet er dekket er kosmetisk og 100% opp til deg. Vit at replica vester normalt sett har dårlige sømmer og draghandle vil ikke holde om noen har litt dårlig tid til å få deg dratt bak dekke.


Sko
Ingen nye sko på storspill, alle driter i om skoene dine er korrekt for kit, bedre med rare sko og en helg i skogen enn autentiske sko og gnagsår etter en halvtime.Kithorer og ting du bør vite om dem
Kithorer er folk som har brukt mer på kit enn verdien av bilen sin, det du som ny trenger å vite er at de bryr seg på generel basis ikke om kitet ditt er bra eller dårlig, men de bryr seg veldig mye om sitt eget.
Det at de har kult og dyrt kit betyr ikke at de er "bedre" spillere, det betyr bare de har dyrere kit. Normalt sett er dette folk som har spilt og handlet kit over lang tid, så investeringen pr. år er ikke nødvendigvis helt tullete.

De er normalt veldig hjelpsomme om du har spørsmål om noe er bra eller dårlig, bare ikke bli lei deg når de sier at noe er dårlig og du alt har det på vei fra ebay.

Hansker
Hansker gir bedre grep, litt beskyttelse og ser kult ut, her er det viktigere at de er fine for deg enn noe annet.
Kina hansker er notorisk små i størrelsen og tilfeldig sydd, har du lite penger til hansker kjøp heller noen billige, ekte nomex flight gloves enn en replica av noe dyrere.
Worst case har biltema noen helt OK hagehansker i anonyme farger.

Typiske feller
- Nettingbriller - Det er helt uforsvarlig å både selge og bruke.
- Handle fra Norge (f.eks. game-on).
- Bli lurt på finn.no
- Kjøpe sniper som første våpen.
- Kjøpe mange våpen istedenfor færre men bedre våpen.
- Kjøpe dyrt utstyr før du har testet å spille, teste, hate utstyret ditt, selge det med tap og kjøpe noe annet (eller slutte helt med airsoft etter kort tid).
- Spare penger på briller.
- Nye sko på storspill, gråte, gnagsår, dra hjem tidlig.
- Replica skuddsikkre vester uten plater og vekt i vil ikke sitte bra på deg og ser teit ut også, kjøp noe annet eller kjøp/lag noen plater.
- Ikke ta med seg vann.
- Tro det er servering på spill og ikke ta med mat.

Siste ord:
Spør om hjelp om du er usikker, vi er her nøyaktig for deg. Hele grunnen for at dette forumet er lagd er for å slippe å se nye spillere bli lurt av shady sider (game-on) til å betale 6000,- for et våpen verdt 1500,-.
Om du ikke har tenkt å høre på tipsene du får, vurder om det er vits å spørre. Har du alt bestilt og lurer på om det var lurt var det nok ikke det, så da har vi spart oss for en tråd til :)

En god video alle nye burde se:
Sist redigert av AdakaR den 30. juni 2021 kl. 0.22, redigert 39 ganger totalt.
Brukeravatar
Administrator

AdakaR - OP
Registrert: oktober 2017
Sted: Oslo
Spilt siden: 2005
Alder: 34

#2

2. juni 2018 kl. 22.30

Alle som har forslag til endringer eller ting du personlig skulle ønske nye folk visste om - post det under!
Trolling is a art.
Brukeravatar
Truppa Krasnyj Banner

Bøtte
Registrert: november 2017
Sted: RØROS
Spilt siden: 2016
Alder: 26

#3

3. juni 2018 kl. 2.00

Grey-shop.ru er en fin plass å handle uniformer og kit for nybegynnere.

Kupong kode NP10 for 10% avslag.
External Relations Junior Manager in Gruppa Krasnyj
Gruppa Krasnyj : https://www.facebook.com/EMRBETTERTHANMULTICAM
Styremedlem Røros Airsoft

Geir
Registrert: oktober 2017
Sted: Krokfoss
Spilt siden: 2017

#4

3. juni 2018 kl. 23.16

Dette var skikkelig bra!!


Kunne kanskje tatt med noe om kuler, gasstyper og radioer også? (Siden du spurte om tips)
Brukeravatar

ArcticWarfighter
Registrert: desember 2017
Sted: Sørlandet
Spilt siden: 2012
Alder: 30

#5

4. juni 2018 kl. 18.09

Rainbow8 har vel de billigste NGRS prisene i verden meg bekjent.
Kan absolutt anbefales om skal ha overnevnte.

Min TM 416 Delta med 6 Magasiner og litt små dill til rett rundt 6 lapper, som var godt under alle andre plasser jeg sjekket.
Brukeravatar
Administrator

AdakaR - OP
Registrert: oktober 2017
Sted: Oslo
Spilt siden: 2005
Alder: 34

#6

8. mars 2019 kl. 20.56

Oppdatert alt av forslag med unntak av radioer, om noen vil skrive den biten sleng inn under om ikke fikser jeg det neste uke eller noe.
Trolling is a art.

arne71
Registrert: desember 2017
Spilt siden: 2007

#7

8. mars 2019 kl. 23.51

En fantastisk god guide. Selv "hintet" om sniper som første våpen var med.
Brukeravatar
Administrator

AdakaR - OP
Registrert: oktober 2017
Sted: Oslo
Spilt siden: 2005
Alder: 34

#8

3. november 2019 kl. 11.41

Om noen har genuin erfaring med de andre EBB riflene enn marui skrik ut så man kan oppdatere guiden..
Trolling is a art.
Brukeravatar
Administrator

AdakaR - OP
Registrert: oktober 2017
Sted: Oslo
Spilt siden: 2005
Alder: 34

#9

14. september 2020 kl. 23.13

Oppdatert for briller, kan ikke tro det men netting- og labbriller gjør sin ankomst i norsk airsoft..
Trolling is a art.
Brukeravatar
Administrator

AdakaR - OP
Registrert: oktober 2017
Sted: Oslo
Spilt siden: 2005
Alder: 34

#10

30. juni 2021 kl. 0.20

Yttligere oppdatert for briller
Trolling is a art.
Svar