3BEINs Fieldcraft-guide (Work in Progress)

Guider om vedlikehold/oppgradering av airsoftvåpen, modding av utstyr og guider for impressions.
Guider må godkjennes på forhånd. Kontakt en administrator om du ønsker å bidra.
Svar
Brukeravatar
Grey Group

3BEIN - OP
Registrert: november 2017
Sted: Tønsberg
Spilt siden: 2006

#1

22. januar 2019 kl. 19.10

DEN LANGE FIELDCRAFT GUIDEN ( WIP!!!! )

Dette er work in progress
som skrives pga mitt eget stress
av å se folk på storspill i distress.

* <- Sjekk bånn <3

Inn
Denne guiden intensjon er å gi brukeren økt evne og trivsel på storspill. Og vi vil gå igjennom både forventninger til utstyr, opppakning og annet. Det er mye variasjon i størelse, durasjon og krav når det kommer til storspill. Leir/baser kan være oppgame, inngame og i noen tilfeller er det ikke leir. Og ett 4 dagers langt REALSIM vil stille mye større krav til opppakning enn f.eks GZ der man sover offgame.

VESKE- Hydrate or die!
Noe av det viktigste på spill er vann. Så lite som 2% dehydrering kan senke yteevnen med så mye som 30%. Og kan føre til, ikke bare hodepine, men heteslag pga varme/for varm bekledning. En person bør drikke rundt 2-3L om dagen + evt økning ved fysisk anstrengelse(les: svetting). Ved 12-timer labbing i +30C kan dette øke til opp mot 6-8L veskekrav om dagen. Ved slike høye krav er det lurt ekstra elekrolytter(salter). I tillegg til å regulere inntaket. Mao ikke drikk 1L p styrten fordi mesteparten vil gå rett igjennom kroppen å dra med seg elektrolytter og mineraler. Kroppen klarer kun å ta opp ca 2dl/15min, og dette ved optimalt ekektrolytt balanse. Mao Camelbak og gode drikkevaner er prima for en god spill opplevelse.

ERNÆRING- Uten mat og drikke duger wannabe--helten ikke!
Mat er også viktig for en god spill opplevelse, ikke bare for ytelsesevnen, men for den moralbringende effekten (Les: blodsukker). Slik at når du er i tvil, så tar du treffet med ett smil. Noen takler bedre å gå uten mat, så man må lære seg selv å kjenne. Jeg liker å prøve å ha med minst mulig. Vekt er effekt! Når man kun skal være ute på dags tid, så funker tortillas med peanutbutter ypperlig og du får plass til mange i en lårlomme. Dog ved flere dager bør man unne kroppen skikkelig næring, som fra REAL turmat(FR) eller annen vekteffektiv næring. Og ved flere dagers REALSIM med storsekk, i kalde miljøer, så bruker man fort 5-8000 kals om dagen. Og da er det kjekt med en lårlomme full av krafttortillas, energibarer(Energi er bedre enn protein barer). Samt litt komablanding(nøtter, tørket frukt, sjokolade).

GRU -12-timer
Energibarer / Snickers / Komablanding
Tortilla med PeanuttbutterJelly evt salami<3

GRU +12-timer
Energibarer / Snickers / Komablanding
MRE / REAL / Ekvivalent
Tortilla med PeanuttbutterJelly evt salami<3

Tilberedning
Har du en nesting kopp til Naglene / Feltflaske, så holder det med en esbit stove. Man kan kjøpe fuel tablets og lage en DYI* stove. Og dette holder til å få varmt nok vann til en FR*/Kaffe. Ellers er Jetboil/ekvivalent veldig kjekke/lette/kompakte.

Vannrensing
Dette er noe som bør unngås, og man kan fort skrive en guide om dette i seg selv. Hvis i tvil, så kok vannet i 1min. Det finnes også gode/simple rensesystemer, som Sawyer Squeeze(ikke micro) og Katadyn be free. Dog er det tryggeste å koke vannet i 1min.

SOVESYSTEM- i, over, under.
Man trenger gjerne en sovepose, ligge underlag og tak for å sove ute. Det kan også være lurt med en Bivy, hengekøye eller telt alt etter værforholdene og miljøet. Regner det konstant, så er det lettere å holde alt tørt i hengekøye. Og på vinter så er telt en fordel da det kan øke temperaturen betraktelig. En bivy med eller uten TARP funker også bra, spesielt ihh til signatur i terrenget, men kan dog gi mindre komfort enn ett patruljetelt. Det som er viktig er å holde soveposen tørr, og isolere seg fra bakken.

Sovepose
En god pose er verdt gull. Man skal ikke kjimse av en god natt søvn, og det får du som regel ikke med en billig biltema pose. Generelle regler er å holde seg unna dun(Les: vårt bruk). Og alltid trekke av 5-10 grader fra komfort temperaturen oppgitt på posen. I tillegg så er noen varme når de sover, og andre kaldere. Igjen, lær deg selv å kjenne! Innerpose kan være lurt både for å holde posen ren- en møkkete pose er ikke like varm. Samt så kan man med en silke pose øke temperaturen med 2-5 grader, som kan gi regulerings muligheter.

Liggeunderlag
Dette er nok så viktig som en god pose. Hjelper ikke å ha en dyr pose, hvis bakken trekker varmen ut av deg. Man vil som regel alltid ha ett skumunderlag, som kan brukes alene eller med ett oppblåsbart. Dette for å kunne beskytte det oppblåsbare mot punkteringer. Og på vintertid øker det isolasjonsevnen. Ett oppblåsbart underlag kan gi god komfort/søvn, men velger du underlag med omhu, så kan det bli nok så bra med kun skum.

Bivy/Grevling/Jerven
Ikke bare kan en Bivy bag hjelpe deg å holde posen din tørr, men den kan også øke komfort temp. Har man en god 3-sessongs pose, silke innerpose og en GTX bivy, så kan man lett justere systemet sitt til å passe sommer, som lett vinter. Har man en Jervenduk/Fjellduk med isolasjon, så kan lett sove ute ned mot -20C i en Carinthia Defence 4. Samtidig som den på sommeren kan erstatte soveposen fullstendig- Pose og bivy i ett, rett å slett <3

Poncho / TARP / Tak
Å ta pause fra regnet kan være en stor moralboost. Samt er en viktig del av sovesystemet for å holde alt tørt. Fordi tørt er varmt. En robust TARP kan også brukes til å lage OP/improviserte stillinger- ikke mot bbs, men for å komme seg ut av elementer som regn og vind.

Hengekøye
Hengekøye kan gjøre det veldig mye lettere å holde alt tørt. Samt øke komfort. Det gir dog større signatur i terrenget. Man må som regel ha med ett liggeunderlag eller annen under isolasjon fordi når du ligger på posen, så komprimerer du den og da fjerner all isoasjonsevnen. Dette kan dog også være veldig deilig når det er virkelig varmt.

Feltseng
Dette kan være sabla digg på Berget eller andre spill. Når de må malplassere en stor base på en åpen plass, så blir ikke akkurat underlaget prioritert. Og her gjelder det samme som med hengekøye- liggeunderlag for holde varmen er ett must.

Finner på noe

Pakkliste Eksempler
Noe som er viktig å tenke på, er at fra 1 overnatting til 5, så er det mengden mat det eneste reele variasjonen. Sovesystemet forblir det samme med mindre du går for en hatløsning når det kun er en natt. Alt under er løse forslag. Man kaldbrygge FR hvis man ikke vil ha med vekt, men maten smaker som regel bedre varm. Og jeg går alltid ut ifra at det kan begynne å regne. Igjen, vått er blått og tørt er rødt. Er en grunn til at det nesten rimer..

Hydrering

6-timer
-Camelbak/Flaske(r)

12-timer
-Camelbak
-Flaske(r)

24-timer
-Camelbak
-Flaske(r)
-Vannpose?

Forslag Ernæring

6-timer (900 cals)
3x Eneribarer (300 cals)

12-timer (1500-2000 cals)
6x Eneribarer (300 cals)
3xTortiallas (600 cals)
1xKomablanding (1/2 pose 600)

24-timer (2800-3300 cals pr dag)
-6x Eneribarer (600 cals)
-3xTortiallas (600 cals)
1xKomablanding (1/2 pose 600)
1-3xFR (500-1500 cals)

Utstyr
-Esbit stove + nestingkopp / Jetboil e. l.

Sovesystem- Pose + Underlag + Tak
Forskjellige eks:
a. Sovepose + Bivy + Underlag + Poncho/TARP ( Hele året. Varier pose)
b. Sovepose + Underlag + Hammock + TARP (Ned til -5C og fuktig)
c. Jervelduk + underlag (Ned til +5 til 10C- kan fort bli hatløsning)
d. Jervenduk + sovepose + Underlag (Kingsize+paracord = ned til -30C- kan fort bli hatløsning)
e. Telt + Sovepose + Innerpose + Ytteropose + Underlag + Underlag (ned til -50C)


GRU = Grunnutrustning
FR = Felt Rasjon/REAL
Sist redigert av 3BEIN den 3. juli 2020 kl. 11.08, redigert 6 ganger totalt.
[url]https://www.facebook.com/GreyGroupActual/[/url]
[url]https://www.facebook.com/DevelopmentTeamSix/[/url]
Brukeravatar
Administrator

Ulfhednar
Registrert: oktober 2017
Sted: Best coast
Spilt siden: 2007
Alder: 32
Kontakt:

#2

22. januar 2019 kl. 22.17

Veldig bra! Har vært på storspill hvor folk har gått seg på en smell på dette før, så dette er absolutt et verdifullt tilskudd som samtlige bør ta en snarkikk innom mens de pakker til storspill.
Ser fram til å se den ferdige guiden på sikt.
Brukeravatar
Moderator
HHK - Hestehovkompaniet

Ola Coltsfoot
Registrert: november 2017
Sted: Oslo
Spilt siden: 2005
Alder: 34
Kontakt:

#3

3. februar 2019 kl. 17.34

Knall! Gleder meg til å lese når alt er ferdig!
Brukeravatar

leon.miller-myhre
Registrert: desember 2017
Sted: Oslo
Spilt siden: 2014
Alder: 25

#4

19. august 2020 kl. 15.00

Nå som det kommer et nytt åpent milsim spill, så er denne guiden ekstremt relevant. Thank you 3bein, very cool
Flecktarn best tarn
Brukeravatar
Grey Group

3BEIN - OP
Registrert: november 2017
Sted: Tønsberg
Spilt siden: 2006

#5

16. august 2021 kl. 18.33

3BEIN skrev:
22. januar 2019 kl. 19.10
DEN LANGE FIELDCRAFT GUIDEN ( WIP!!!! )

Dette er work in progress
som skrives pga mitt eget stress
av å se folk på storspill i distress.

* <- Sjekk bånn <3

Klær - lagsystem
Klær er viktig på spill, både for gliset, helsen og for å "effekten" oppe. Holde seg varm og tørr baserer seg på ett evig justerende lagssystem, både iht pakking ifht årstid og vær, men også minutt for minutt. Vantett vinterjakke med isolasjon passer kanskje til noe, men kan en ikke ta ut isolasjonen blir bruksområdet fort snevert. Ha de forskjellige elementene seperate gir økt justeringsmuligheter, som kan være veldig viktig i forskjellige miljøer. I tillegg er valg av stoff ofte viktig. Bomull er kaldt når vått og tørker sakte. Ull er varmt når vått, men tørker sakte. Superundertøy er mindre varmt når vått, men tørker fort. Dun isolasjon er veldig varmt ifht vekt:effekt, men mister nesten all varmeeffekt når vått(ja, finnes noe som er ish). Syntetisk isolasjon er ikke like varmt ifht vekt:effekt som dun, men holder bedre på varmeegenskapene når fuktig. Softshell kan puste bra, vindtett, tørke fort, men tåler lite nedbør. Hardshell type GTX e.l. tåler mer vann, men puster dårligere og kan lage kondens. Silnylon eller klassisk regntøy puster ikke, kan til hvis grad brukes statisk, eller for å holde på samme fuktighet(les: varme).

Eks på varmt miljø
1. Baselayer- Sokker, Boxer,t-shirt,BH
2. Baselayer Forsterkning- Netting over og under
3. Outerlayer- Uniform
4. Static Insulation- Fleece, tynn syntetisk eller ull unertøy
5. Rain gear- GTX eller lignende
6. Lue og hansker

Eks. på kaldt miljø.
1. Baselayer- Sokker, Boxer,t-shirt,BH
2. Baselayer Forsterkning- Netting over og under
3. Baselayer Ytterligere Forsterkning- Ull over og under
3. Outerlayer- Uniform (Softshell)
4. Active Insualtion- Fleece, tynn syntetisk jakke,
5. Static Insulation- Tykkere av overnevnte og bukse
6. Rain gear- GTX eller lignende
7. Lue og insolerte hansker
8. Varmere lue og inner+yttervott

Inn
Denne guiden intensjon er å gi brukeren økt evne og trivsel på storspill. Og vi vil gå igjennom både forventninger til utstyr, opppakning og annet. Det er mye variasjon i størelse, durasjon og krav når det kommer til storspill. Leir/baser kan være oppgame, inngame og i noen tilfeller er det ikke leir. Og ett 4 dagers langt REALSIM vil stille mye større krav til opppakning enn f.eks GZ der man sover offgame.

VESKE- Hydrate or die!
Noe av det viktigste på spill er vann. Så lite som 2% dehydrering kan senke yteevnen med så mye som 30%. Dehydrering kan føre til, ikke bare hodepine og frysing, men heteslag pga varme/for varm bekledning. Noe som kan være kritisk. En person bør drikke rundt 2-3L om dagen + evt økning ved fysisk anstrengelse(les: svetting). Ved 12-timer labbing i +30C kan dette øke til opp mot 6-8L veskekrav om dagen. Ved slike høye krav er det lurt ekstra elekrolytter(salter). I tillegg til å regulere inntaket. Mao ikke drikk 1L p styrten fordi mesteparten vil gå rett igjennom kroppen å dra med seg elektrolytter og mineraler. Kroppen klarer kun å ta opp ca 2dl/15min, og dette ved optimalt ekektrolytt balanse. Mao gode drikkevaner, munnfull hvert 10-15min, er prima for en god spill opplevelse.

ERNÆRING- Uten mat og drikke duger wannabe--helten ikke!
Mat er også viktig for en god spill opplevelse, ikke bare for ytelsesevnen, men for den moralbringende effekten (Les: blodsukker). Slik at når du er i tvil, så tar du treffet med ett smil. Noen takler bedre å gå uten mat, så man må lære seg selv å kjenne. Jeg liker å prøve å ha med minst mulig. Vekt er effekt! Når man kun skal være ute på dags tid, så funker tortillas med peanutbutter, smør og spekemat ypperlig og du får plass til mange i en lårlomme. Dog ved flere dager bør man unne kroppen skikkelig næring, som fra REAL turmat(FR) eller annen vekteffektiv næring. Og ved flere dagers REALSIM, "lang" forflytting med "storsekk" i "kalde" miljøer, så bruker man fort 5-10,000 kals om dagen. Og da er det kjekt med en lårlomme full av krafttortillas, energibarer(Energi er bedre enn protein barer). Samt litt komablanding(nøtter, tørket frukt, sjokolade).

GRU -12-timer
Energibarer / Snickers / Komablanding
POWERTortilla med PeanuttbutterJelly evt salami<3

GRU 24-timer
Energibarer / Snickers / Komablanding
MRE / REAL / Ekvivalent
POWERTortilla med PeanuttbutterJelly evt salami<3

Tilberedning
Har du en nesting kopp til Naglene / Feltflaske, så holder det med en esbit stove. Man kan kjøpe fuel tablets og lage en DYI* stove. Og dette holder til å få varmt nok vann til en FR*/Kaffe. Ellers er Jetboil/ekvivalent veldig kjekke/lette/kompakte.

Vannrensing
Dette er noe som bør unngås, og man kan fort skrive en guide om dette i seg selv. Hvis i tvil, så kok vannet i 1min. Det finnes også gode/simple rensesystemer, som Garyl Geopress(eneste som tar VIRUS), Sawyer Squeeze(ikke micro som er bajs) og Katadyn be free. OBS! sjekk hva ditt filter faktisk filtrerer, de aller fleste tar ikke vidus, som kan være kjipt mtp f.eks norovirus.

SOVESYSTEM- i, over, under.
Man trenger gjerne en sovepose, ligge underlag og tak for å sove ute. Det kan også være lurt med en Bivy, hengekøye eller telt alt etter værforholdene og miljøet. Regner det konstant, så er det lettere å holde alt tørt i hengekøye. Og på vinter så er telt en fordel da det kan øke temperaturen betraktelig. En bivy med eller uten TARP funker også bra, spesielt ihh til signatur i terrenget, men kan dog gi mindre komfort enn ett patruljetelt. Det som er viktig er å holde soveposen tørr, og isolere seg fra bakken.

Liggeunderlag
Dette er nok så viktig som en god pose. Hjelper ikke å ha en dyr pose, hvis bakken trekker varmen ut av deg. Man vil som regel alltid ha ett skumunderlag, som kan brukes alene eller med ett oppblåsbart. Dette for å kunne beskytte det oppblåsbare mot punkteringer. Og på vintertid øker det isolasjonsevnen. Ett oppblåsbart underlag kan gi god komfort/søvn, men velger du underlag med omhu, så kan det bli nok så bra med kun skum.

Sovepose
En god pose er verdt gull. Man skal ikke kjimse av en god natt søvn, og det får du som regel ikke med en billig biltema pose. Generelle regler er å holde seg unna dun(Les: vårt bruk). Og alltid trekke av 5-10 grader fra komfort temperaturen oppgitt på posen. I tillegg så er noen varme når de sover, og andre kaldere. Igjen, lær deg selv å kjenne! Innerpose kan være lurt både for å holde posen ren- en møkkete pose er ikke like varm. Samt så kan man med en silke pose øke temperaturen med 2-5 grader, som kan gi regulerings muligheter.

Bivy/Grevling/Jerven
Ikke bare kan en Bivy bag hjelpe deg å holde posen din tørr, men den kan også øke komfort temp. Har man en god 3-sessongs pose, silke innerpose og en GTX bivy, så kan man lett justere systemet sitt til å passe sommer, som lett vinter. Har man en Jervenduk/Fjellduk med isolasjon, så kan lett sove ute ned mot -20C i en Carinthia Defence 4. Samtidig som den på sommeren kan erstatte soveposen fullstendig- Pose og bivy i ett, rett å slett <3

Poncho / TARP / Tak
Å ta pause fra regnet kan være en stor moralboost. Samt er en viktig del av sovesystemet for å holde alt tørt. Fordi tørt er varmt. En robust TARP kan også brukes til å lage OP/improviserte stillinger- ikke mot bbs, men for å komme seg ut av elementer som regn og vind.

Hengekøye
Hengekøye kan gjøre det veldig mye lettere å holde alt tørt. Samt øke komfort. Det gir dog større signatur i terrenget. Man må som regel ha med ett liggeunderlag eller annen under isolasjon fordi når du ligger på posen, så komprimerer du den og da fjerner all isoasjonsevnen. Dette kan dog også være veldig deilig når det er virkelig varmt.

Feltseng
Dette kan være sabla digg på Berget eller andre spill. Når de må malplassere en stor base på en åpen plass, så blir ikke akkurat underlaget prioritert. Og her gjelder det samme som med hengekøye- liggeunderlag for holde varmen er ett must.

Finner på noe

Pakkliste Eksempler
Noe som er viktig å tenke på, er at fra 1 overnatting til 5, så er det mengden mat det eneste reele variasjonen. Sovesystemet forblir det samme med mindre du går for en hatløsning når det kun er en natt. Alt under er løse forslag. Man kaldbrygge FR hvis man ikke vil ha med vekt, men maten smaker som regel bedre varm. Og jeg går alltid ut ifra at det kan begynne å regne. Igjen, vått er blått og tørt er rødt. Er en grunn til at det nesten rimer..


6-timer
-Camelbak/Flaske(r)

12-timer
-Camelbak
-Flaske(r)

24-timer
-Camelbak
-Flaske(r)
-Vannpose?

Forslag Ernæring

6-timer (900 cals)
3x Eneribarer (300 cals)

12-timer (1500-2000 cals)
6x Eneribarer (300 cals)
3xTortiallas (600 cals)
1xKomablanding (1/2 pose 600)

24-timer (2800-3300 cals pr dag)
-6x Eneribarer (600 cals)
-3xTortiallas (600 cals)
1xKomablanding (1/2 pose 600)
1-3xFR (500-1500 cals)

Utstyr
-Esbit stove + nestingkopp / Jetboil e. l.

Sovesystem- Pose + Underlag + Tak
Forskjellige eks:
a. Sovepose + Bivy + Underlag + Poncho/TARP ( Hele året. Varier pose)
b. Sovepose + Underlag + Hammock + TARP (Ned til -5C og fuktig)
c. Jervelduk + underlag (Ned til +5 til 10C- kan fort bli hatløsning)
d. Jervenduk + sovepose + Underlag (Kingsize+paracord = ned til -30C- kan fort bli hatløsning)
e. Telt + Sovepose + Innerpose + Ytteropose + Underlag + Underlag (ned til -50C)


GRU = Grunnutrustning
FR = Felt Rasjon/REAL
[url]https://www.facebook.com/GreyGroupActual/[/url]
[url]https://www.facebook.com/DevelopmentTeamSix/[/url]
Svar